Koffie Broodjes

IMG_5479

Vaak gegeten, nooit zelf gemaakt. Tot dat het Pasen werd en de schoonfamilie zou komen lunchen. Heerlijk om vers te eten! Blijft zeker in de recepten box.

Hierbij het recept voor jullie:

Het recept is goed voor ongeveer 10 stuks.

Deeg:

·         500 gr bloem

·         100 gr zachte roomboter

·         180 ml lauwwarme melk

·         40 gr verse gist

·         25 gr witte basterdsuiker

·         1 ei

·         5 gr zout

 

Banketbakkersroom:

·         500 ml melk

·         100 gr suiker

·         45 gr custard poeder

·         2 eidooiers

·         1 vanille stokje

·         Mespuntje zout

 

Vulling:

·         100 gr krenten

·         100 gr rozijnen

 

Optioneel:

·         1 ei

·         Abrikozen jam

·         Poedersuiker

 

 

 

 

 

 

 

 

Begin met de banketbakkersroom, dan kan deze alvast afkoelen. Mocht je willen smokkelen, dan kan dat eventueel met een kant en klare banketbakkersroom, maar dit recept is veel lekkerder!

·         Breng 450 ml melk, 50 gr suiker en het vanillemerg aan de kook

·         Roer de eidooiers met de rest van het melk, suiker en zout los en roer et custard poeder erdoor

·         Schenk een flinke scheut van de gekookte melk over de eidooiers en roer meteen met een garde goed door elkaar, anders krijg je roerei

·         Schenk het mengsel bij de rest van de gekookte melk in de pan op het vuur

·         Blijf goed roeren (vergeet de zijkantjes van de pan niet ;-))

·         Breng aan de kook en laat ongeveer 2 minuten goed doorkoen

·         Stort de banketbakkersroom op een met koud water afgespoeld bord. Bedek met plasticfolie en zet even weg

 

Deeg:

·         Meng alle ingrediënten in een kom en kneed kort door elkaar

·         Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast

·         Rol het deeg uit op wat bloem tot een lap van 40×50 cm

·         Verdeel hier de afgekoelde banketbakkersroom over, maar houd 5 cm aan 1 van de langste zijdes vrij

·         Strooi de krenten en rozijnen over de room

·         Bestrijk de rand zonder vulling met een kwastje met water

·         Rol het deeg op vanaf de lange kant met vulling

·         Zorg dat de sluitnaad goed op elkaar plakt

·         Snijd de rol in schijven van 2 cm

·         Kantel de schijven en leg ze op een bakplaat (uiteraard het bakpapier niet vergeten)

·         Dek ze af met een (schone) vochtige theedoek

·         Laat ze 40 minuten rijzen op een warme plek

·         Verwarm de oven voor op 220 graden

·         Bestrijk de bovenkanten eventueel met een lostgeklopt (extra) eitje

·         Bak de koffiebroodjes 12/15 minuten goudbruin

 

Finishing touch:

·         Verwarm wat abrikozen jam en bestrijk de warme koffie broodjes of maak wat glazuur van poedersuiker met een heel klein beetje water

 

Eet smakelijk en veel bak plezier!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *